Werkwijze

Huisdieren die vervelend of ongewenst gedrag vertonen doen dit meestal niet "in een keer". Er gaan vaak weken, maanden of zelfs jaren overheen voordat het punt is bereikt dat een eigenaar hulp gaat zoeken.

Een hond of kat die ongewenst gedrag laat zien hoeft niet altijd abnormaal te zijn. Het gebeurt regelmatig dat een dier het normale gedrag niet kan uiten waardoor het transformeert in vervelend gedrag. Een cruciale oorzaak van probleemgedrag bij huisdieren is (het gebrek aan) de juiste basisbehoeften. Deze behoeften zijn voor alle honden en katten hetzelfde. Maar het verschilt per indiviu welke mogelijkheden gewaardeerd worden. Door de basisbehoeften te optimaliseren kan het dier terugkeren naar zijn normale functioneren.

Merel.DSCF6956-001
DSCF69721

Andere mogelijke oorzaken van ongewenst gedrag kunnen te maken hebben met erfelijkheid, het verleden, de omgeving, aangeleerd gedrag, pijn, andere huisdieren en het onvoldoende kunnen interpreteren van honden- en kattentaal.

Welke emotie voelt een hond die gaapt? Of een kat die haar buik laat zien tijdens het aaien? Het zijn waarschijnlijk niet de antwoorden die als eerste in u opkomen. Emoties zijn onderliggende motivators die samenhangen met ongewenst gedrag. Als de basisbehoeften optimaal zijn zullen positieve emoties vrijkomen. Door de samenhangende emotie van het probleemgedrag te achterhalen wordt het gemakkelijker de achterhalen wat de oorzaak van het probleem is. En wanneer de oorzaak duidelijk is kan ik een passende oplossing aan u en uw huisdier bieden.

De behandelplannen en trainingen bekijken ongewenste gedrag vanuit het welzijnsoogpunt van huisdieren. Ik werk uitsluitend met rust, regelmaat en positiviteit. Door de hond of kat op een ongedwongen, consequente manier uit te nodigen zullen zij gewenst gedrag gaan vertonen, omdat het voor hen logisch is om dit te volgen. Op deze manier kan ongewenst gedrag worden opgelost.