Dierengedragsdeskundige Maastricht - Heerlen - Sittard

Werkwijze

 

Tijdens de behandelingsplannen staat het begrijpen van het gedrag van het dier voorop. Een dier doet nooit “zomaar” iets, letterlijk overal is een reden voor. Het is aan ons om die specifieke reden te vinden en ongewenst gedrag om te vormen naar gewenst gedrag. Om dit te laten lukken zal een dier begrepen moeten worden en dat wordt gedaan door een dier te leren lezen. Met iedere houding van het lichaam probeert een dier ons iets te vertellen en dat ga ik u allemaal leren.

Hoe snel ongewenst gedrag verholpen is, is van veel factoren afhankelijk. Erfelijkheid, aangeleerd gedrag, eventuele pijn(!), andere medische issues, het verleden, kopiëergedrag, andere omgevingsfactoren, andere aanwezige huisdieren, opvoedingsstijl… en ga zo maar door. Uw huisdier bepaald het tempo van de training, de ene heeft veel tijd nodig terwijl de ander er snel doorheen gaat. Dat heeft allemaal te maken met de paar puntjes die hierboven genoemd zijn. Bedenk namelijk het volgende, vaak heeft een huisdier er maanden of jaren over gedaan om een bepaald ongewenst gedrag te ontwikkelen (voordat er hulp in wordt geschakeld). Dan kunnen we niet verwachten dat dit gedrag binnen een paar dagen is opgelost.

 

Mijn werkwijze is zachtaardig en begripvol door u als eigenaar uit te leggen waarom uw huisdier doet wat hij/zij doet kunt u zich beter inleven in het dier. Problematisch gedrag komt vaak voort uit angst, maar dan moet die angst wel herkend worden. Door een dier in eerste instantie de ruimte te geven de situatie te observeren kan deze nadenken over de manier waarop hij/zij wil reageren.

 

Voorbeeld

Een hond hapt naar onbekenden op straat. De hond heeft veel signalen afgegeven dat hij het spannend vindt wanneer een vreemde hem over zijn hoofd aait (ik zou er ook wat van zeggen als een vreemde mijn gezicht aanraakt). Als dit gedrag niet herkend wordt zal de hond meer zijn best moeten doen om te laten zien dat hij dit niet wil. Uiteindelijk zal hij happen, de vreemde trekt zijn hand terug en de hond denkt “hehe” eindelijk dit werkt! Dus de volgende keer dat iemand dat doet zal hij direct happen. Deze hond is niet “agressief” of “dominant”, deze hond is bang en heeft geleerd dat happen werkt. Hoe leer je dit af? Door de hond de ruimte te geven en te kijken wat hij wel en niet fijn vindt. Vreemden mogen een hond uitnodigen om bij ze te komen om kennis te maken, het is de keuze van de hond of hij dit wel of niet wil. Zodra de hond eenmaal door heeft dat hij/zij óók een mening mag hebben zul je ze zien veranderen in positieve zin.

Dit is een voorbeeld uit duizenden, maar laat goed zien wat mijn intentie is en dat is ieder dier als een individu te zien en zodanig te behandelen. En soms betekent dat accepteren dat uw huisdier ook een bepaalde grens heeft. Niemand is hetzelfde, ook dieren niet.

 

Zie ook de pagina veel gestelde vragen.