Dierengedragsdeskundige Maastricht - Heerlen - Sittard

Werkwijze

 

Tijdens de behandelingsplannen staat het begrijpen van het gedrag van het dier voorop. Mijn werkwijze is dan ook zachtaardig waarbij het dier het tempo aangeeft. Er wordt gewerkt met diervriendelijke leermethoden waarbij het probleemgedrag wordt aangepakt dan wel opgelost. Harde straffen zoals in het nekvel pakken, slaan, een schokband of een watersproeier worden bij mij niet gebruikt. Deze handelingen komen voort uit frustratie en onmacht wat alleen maar angst bij uw huisdier zal opwekken. Onthoud dat het veranderen van het gedrag van uw huisdier veel tijd en geduld kost. De zogenaamde ‘quick fixes’, problemen die binnen een paar uur/dagen worden opgelost, gaan vrijwel altijd samen met dieronvriendelijke handelingen.

Tijdens een consult wordt er besproken waarom uw huisdier het (probleem)gedrag laat zien en waarom hij dit blijft doen en wat u kunt doen om dit (probleem)gedrag te veranderen. Het behandelplan dat persoonlijk voor u en uw huisdier wordt opgesteld is een plan dat we samen zullen doorlopen en waar u uiteindelijk zelf mee aan de slag gaat. Dit betekent niet dat u er na het consult alleen voor staat, u mag mij altijd voor meer advies vragen als er iets in het plan niet helemaal lukt of duidelijk is.

 

Dierenarts

Voor vragen kunt u mij altijd een berichtje sturen of telefonisch contact opnemen. Echter bij gedragsproblemen zoals agressie en plassen buiten de bak (katten) is als eerste een afspraak bij uw dierenarts nodig. De reden hiervoor is dat er onderliggende medische problemen kunnen zijn waardoor uw huisdier deze problemen vertoont. Als we na onderzoek vinden dat een dier pijn heeft aan zijn rug is het goed te begrijpen dat deze agressief kan reageren op een aanraking van ons, ook al is die goed bedoeld. Zodra duidelijk is dat er wel of geen medische problemen zijn kunnen we daar verder op door bouwen.

Voorbeeld van agressie veroorzaakt door medische problemen:

De hond of kat reageert met agressie omdat hij artrose in de rug heeft. Hiervoor zal hij pijnmedicatie krijgen, maar ondanks deze medicijnen heeft hij geleerd dat een aanraking pijn kan doen. Met een consult kunnen we dan samen een behandelingsplan opstellen om hem te leren dat we hem anders benaderen en de pijnlijke (die met de medicatie verminderd zou moeten zijn) vermijden.

 

Zie ook de pagina veel gestelde vragen.

Mooi voorbeeld

(Afbeelding van Hondenlot)