Dierengedragsdeskundige Maastricht - Heerlen - Sittard

Veel gestelde vragen

Hoe weet ik voor welke dierengedragsdeskundige te kiezen?

Het beroep ‘dierengedragsdeskundige’ is een vrij beroep wat betekend dat iedereen zichzelf tot deskundige of professional kan benoemen. Hierdoor kunnen onder-, of ongekwalificeerde ‘gedragsdeskundigen’ het probleemgedrag bij een huisdier vaak niet verhelpen en het juist erger maken! Hiermee wordt het welzijn van een dier in gevaar gebracht. Daarom is het dan ook belangrijk om als eigenaar kritisch te zijn over wie je in dienst neemt. Nederland kent helaas nog geen universitaire opleidingen in dierengedrag waardoor ik heb gekozen om mijn opleiding te volgen in Engeland.

 

Moet ik naar de dierenarts of is een verwijzing nodig?

Om een gedragsprobleem zo goed mogelijk aan te pakken is het nodig om uit te sluiten dat het dier pijn of andere ongemakken heeft. Om een voorbeeld te geven: een kat die blijft plassen op bed kan ik met een behandelplan niet helpen als deze last blijkt te hebben van blaasgruis. Mocht de kat nadat hij of zij geholpen is bij de dierenarts nog steeds op bed plassen, pas dan kan een gedragsconsult plaatsvinden. Dit geldt ook voor dieren die agressief gedrag vertonen, wie weet hebben ze bv. pijn aan de rug en gromt of blaast hij of zij daarom naar je als je het dier aait.

 

Word ik beoordeeld of beschuldigd voor het gedrag van mijn huisdier?

Er wordt wel eens gezegd dat het probleemgedrag bij een huisdier altijd de fout is van de eigenaar. Echter help je helemaal niemand hiermee en daarbij is het ongegrond! Probleemgedrag kan ontstaan door genetische factoren, gezondheidsstatus, eerdere of huidige ervaringen en het dier kan ook onbedoelde associaties vormen met iets in hun omgeving wat vaak buiten de controle van de eigenaar valt. Het houdt baasjes tegen om goede hulp te zoeken omdat ze vaak denken dat ze de schuld krijgen. Simpelweg zeggen dat het altijd de schuld van de eigenaar is, is dus fout!

 

Word mijn huisdier ‘gelabeld’ als ik gedragshulp wil krijgen/heb gehad?

Jij als eigenaar of jouw huisdier zullen niet ‘gelabeld’ of in een hokje gestopt worden. Wij als gedragsdeskundige juichen het juist toe om zo snel mogelijk hulp te zoeken als er zich een vraag of probleem voordoet voordat dingen escaleren. Daarbij helpt het niet als jouw huisdier gecategoriseerd wordt omdat op die manier vaak verkeerde diagnoses en behandelplannen gesteld worden. Elk probleem is anders en moet daarom ook zo behandeld worden.
Alles wordt in vertrouwen verteld en de diagnose met behandelingsplan wordt alleen met jouw eigen dierenarts gedeeld omdat deze hiervan op de hoogte moet zijn.

 

Moet de gedragsdeskundige het probleemgedrag rechtstreeks zien?

In sommige gevallen zal ik het probleemgedrag met eigen ogen moeten zien. Dit geldt alleen voor gedrag dat niet gevaarlijk/pijnlijk is voor het dier of de mensen/huisdieren in de omgeving. Ik zal daarom nooit vragen gedrag zoals grommen of bijten uit te lokken. Vaak is een uitgebreide intake en beoordeling tijdens het huisconsult voldoende om een diagnose te maken en een passend behandelingsplan te ontwikkelen.

 

Welke methoden worden gebruikt en aanbevolen in een behandelplan?

Ik maak alleen gebruik van ongedwongen, beloning gebaseerde methoden. Deze methoden zijn in overeenstemming met de gedragscode van de APBC. Verder gebruik ik NOOIT fysieke straffen, noch dwing ik dieren in situaties die intimiderend, vervelend of pijnlijk zijn. Straffen of het gebruiken van een shock band zal juist een averechts effect hebben waarbij de 5 vrijheden (Brambell Committee) in gevaar zijn. De motivatie van het probleemgedrag moet worden beoordeeld waarna een passend behandelplan wordt opgesteld.

Mocht u in het verleden (of op het moment) methoden zoals straffen of een shock band gebruikt hebben en wilt u mij inschakelen om te helpen met een probleemgedrag, dan zullen deze methoden niet meer gebruikt worden. U wordt niet neergekeken op het gebruik hiervan, het belangrijkste is dat de juiste methoden zo snel mogelijk worden gebruikt.

 

Wat is het profijt van een gedragsconsult t.o.v. een boek of social media?

Alle gedragsproblemen en vragen moeten, net zoals jouw huisdier is, op een individuele manier behandeld worden. Forums delen vaak tips van eigenaren die iets soortgelijks hebben meegemaakt, maar wat voor de een helpt hoeft niet voor de ander te helpen. En boeken geven alleen een globaal overzicht over gedrag en gaan niet verder in op het individu (dat gaat immers ook niet). Daarbij zijn andere eigenaren, trimmers, personeel van dierenwinkels en zelfs dierenartsen zijn geen gedragsdeskundigen en de goedbedoelde tips kunnen het gedrag bij uw dieren misschien wel verergeren. Zorg daarom dat u altijd een gediplomeerde en professionele dierengedragsdeskundige inschakelt.

 

Kan het gedragsprobleem in 1 sessie worden opgelost?

Zoals hierboven al meerdere malen is gezegd, is dat alle dieren individuen zijn. Bij de een zal het probleem na 1 sessie zijn opgelost terwijl de ander wat meer begeleiding nodig heeft. Daarbij geldt ook dat stimuli die het probleemgedrag veroorzaken niet altijd kunnen worden weggehouden bv: uw hond blaft naar andere honden op straat, helaas hebben wij het niet in de hand wanneer we iemand met een hond tegen komen waardoor het behandelplan langer kan duren.

 

Kan ik er zeker van zijn dat het probleemgedrag wordt opgelost?

Veel gedragsproblemen kunnen worden behandeld waardoor het handelbaar wordt of helemaal over gaat, echter kan ik dit nooit 100% garanderen. In zeldzame gevallen kan het voor de eigenaar of het dier beter zijn om aan andere opties te denken zoals een herplaatsing. Hier denken we alleen pas aan wanneer al het mogelijke is geprobeerd.