Puppycursus

Puppycursus, hoe maakt u de juiste keuze?

 

Gefeliciteerd met uw nieuwe pup! Dat is heel wat, zo'n kleintje in huis. U zal zich al goed hebben ingelezen over het thuisbrengen van een puppy, maar als ze er eenmaal zijn verloopt het altijd anders. Dat is ook logisch want iedere eigenaar en pup is anders, we zijn allemaal individuen.

Als u een puppy heeft uitgezocht dan zullen er bepaalde verwachtingen naar boven komen. Hoe u de pup wil gaan trainen, waar u deze mee naartoe wil nemen, welke commando's u wil gaan oefenen of misschien wil u graag een waakhond en wilt u dat trainen.

puppy-1207816_1280

Een privé puppycursus of groepspuppycursus?

Iedere behoefte en keuze is anders voor eigenaren en de puppy's. Maar voor alle puppy's is een goede, veilige start het allerbelangrijkste. In de eerste week/weken zal u elkaar leren kennen, trainen is dan nog helemaal niet aan de orde. We willen de pup graag leren dat u en uw gezinsleden een veilige haven zijn waar de pup zich geborgen kan voelen. Puppy's komen uit een (hopelijk) warm nest met een moederhond en broertjes en zusjes. In een keer worden ze door een vreemde meegenomen en in de auto gezet, het wordt vaak een stuk gereden waarna de pup in een vreemde omgeving komt met vreemde geluiden, geurtjes en andere mensen (en misschien wel andere dieren). Dit heeft een enorme impact op een puppy.

Als uw pup zich op zijn gemakt begint te voelen kun u starten met een puppycursus, maar welke keuze maakt u? Er zijn voor beide opties meerdere voordelen:

Privé cursus

 • Één op één training en persoonlijk in te richten
 • Oefenen in de eigen, veilige omgeving
 • Ieder gezinslid kan mee trainen
 • Trainen op een andere locatie is altijd mogelijk
 • Wachten op uw beurt is niet nodig
 • Les inplannen wanneer het u uitkomt

Meer informatie alsjeblieft!

Groepspuppycursus

 • Mede eigenaren ontmoeten
 • Ervaringen delen
 • Puppy's met elkaar laten spelen
 • Puppy's ervaringen met elkaar laten opdoen
 • Andersmans puppy's leren observeren
 • Op vaste dagen en tijdstippen

Meer informatie alsjeblieft!

Welke punten voor u en uw puppy belangrijk zijn zal u zelf moeten beslissen, maar ik help u graag door meer informatie te geven.

Privé puppytrainingen bij Merel van der Mullen hebben een vooraf opgestelde structuur, maar u kunt aangeven als u over een bepaald onderwerp langer wil stilstaan. Hierdoor kunnen alle vragen uitgebreid beantwoord worden. Bij groepspuppycursussen zal niet altijd tijd zijn om al uw vragen te beantwoorden omdat er nog andere cursisten aanwezig zijn met vragen.

Je kunt alleen leren in een veilige omgeving. Privé cursussen worden bij u thuis gehouden en kunnen op andere locaties gehouden worden indien u dit wenst. Het voordeel van privé lessen bij u thuis is weinig afleiding en alle gezinsleden hebben de kans om samen met de deskundige te trainen. In de groepscursus kan er 1 persoon met de pup trainen en zal diegene de opgedane informatie goed moeten overbrengen op de gezinsleden.

Een veel gehoorde reden voor eigenaren om een groepscursus voor puppy's te kiezen is het socialisatieproces.

Socialisatie met andere honden

Puppy's hebben een hoop te leren, niet alleen hoe ze met mensen omgaan, maar ook hoe ze met andere honden communiceren. In het nest zal de moederhond grenzen stellen en deze kunnen puppy's onderling gaan testen bij elkaar. Hier leren ze veel van!

Een groep peuters alleen achterlaten en ervan uitgaan dat ze leuk spelen met elkaar is gedoemd om te mislukken. Groepspuppycursussen worden vaak gekozen met het idee dat puppy's dan hondengedrag leren. Het kan in sommige gevallen leuk en leerzaam zijn zoals op het filmpje hiernaast (let wel hier zijn maar 2 puppy's aanwezig) deze puppy's zijn hun gedrag aan het oefenen op elkaar. Maar gewenst hondengedrag leren puppy's alleen van een stabiele, volwassen hond die dit gedrag al kent, niet van andere puppy's.

Video's: That Dog Geek.

Niet alle volwassen honden zijn geschikt om uw pup iets te leren. Dat wordt duidelijk op het filmpje hiernaast. De kleine, zwarte collie zou geen goede keuze zijn, maar de grote bruine collie zou een perfecte leermeester voor de Duitse herder pup zijn. Net zoals een grote groep puppy's geen goed idee is, is een groep volwassen honden en 1 pup ook geen juiste combinatie.

Welke keuze maakt u?

Of u voor mijn privé puppycurses of groepscursus kiest of niet, blijf altijd kritisch in uw selectie waar u met uw pup naartoe wil gaan. Uw keuze kunt u baseren op de opleiding van de instructeurs, met welke visie zij trainen, hoe groot de puppyklasjes zijn en welke locatie de groepslessen gegeven worden. U kunt het beste kiezen voor een diervriendelijke trainingsmethode zonder dwang of druk in kleine klasjes van maximaal 4 puppy's op een rustige locatie (niet op een terrein waar meerdere klasjes gegeven worden of waar andere honden bezig zijn).

Privé puppycursus
Groepspuppycursus