Dierengedragsdeskundige Maastricht - Heerlen - Sittard

Honden en kattenbrokken

Dierenvoeding… er zijn 1001 verschillende soorten en iedereen zegt iets anders wat beter is en wat niet. Door het schrijven van een thesis over dierenvoeding ben ik erachter gekomen dat een goede voeding nog niet zo simpel te vinden is voor de hond en kat. In dit stuk probeer ik te schrijven waar u op kunt letten als u een zak in uw handen heeft, dat er ‘natuurlijk’ of ‘graanvrij’ op staat wil namelijk niet automatisch zeggen dat de voeding daadwerkelijk geschikt is voor uw huisdier.

 

Wat is het natuurlijke eetpatroon?

Een 30.000 jaar geleden is de hond bij de mens komen wonen vanwege de voordelen die wij hen konden bieden. Een hond bood veiligheid en hield andere roofdieren op afstand. Andersom boden wij deze dieren comfort en voedsel.

Een paar duizend jaar geleden is de kat bij de mens komen wonen vanwege de voordelen die wij hen konden bieden. Een kat zorgde ervoor dat de graanopslag niet door ongedierte werd opgegeten. Andersom boden wij deze dieren ook veiligheid en voedsel.

Vanaf 1940 werden de eerste brokjes geproduceerd. Voor die tijd aten de hond en kat voornamelijk de prooidieren rondom het huis en kregen ze iets “uit de pot”. Van nature eten obligate carnivoren dieren die voornamelijk uit eiwitten, vetten en vocht bestaan. Dit komt overeen met een carnivoor die uitsluitend leeft van prooidieren. Koolhydraten komen nagenoeg niet voor in het dieet van een carnivoor en heeft deze dus ook helemaal niet nodig! De enige koolhydraten die een hond of kat binnenkrijgt is van de darminhoud van een prooidier.

 

De ideale verdeling van de totale voerinname per dag:

Hond:

 • Eiwitten beslaan ~56%
 • Vetten beslaan ~40%
 • Koolhydraten beslaan ~14%

Kat:

 • Eiwitten beslaan ~52%
 • Vetten beslaan ~46%
 • Koolhydraten beslaan ~2%

 

In bovenstaand overzicht is een hoog percentage in eiwitten en vetten te zien en een zéér laag koolhydraat gehalte. “Uit de pot mee-eten” is daarom niet gewenst omdat wij als omnivoren veel koolhydraten eten. Ook de meeste brokjes voldoen helaas niet aan de ideale verdeling, het is juist eerder andersom…

De meeste brokken van supermarktmerken, commerciële merken en voeding van de dierenarts bestaan uit:

 • Eiwitten ~30%
 • Vetten ~20%
 • Koolhydraten ~50%

Dat lijkt niet echt op de ideale verdeling van een natuurlijke prooi… En daarnaast zijn de eiwitbronnen die producenten gebruiken ook niet ideaal. In eiwitten zitten belangrijke stoffen die carnivoren nodig hebben. Simpelweg een hoge plantaardige eiwitbron (bv. soja) als vervanger nemen voor dierlijke eiwitten is geen oplossing.

Voorbeeld: 140g kip bevat 43,4g eiwitten en 0g koolhydraten. 166g mais, dat veel als vulmiddel gebruikt wordt, bevat 15,6g eiwitten en 123g koolhydraten. Dat is een verschil van bijna 30g bruikbare eiwitten en een hele hoop onnodige koolhydraten. Het probleem met koolhydraten is dat ten eerste, carnivoren deze niet nodig hebben en ten tweede bevatten ze veel suikers. De reden dat producenten koolhydraten het meest gebruiken is omdat deze goedkoop zijn i.t.t. dierlijke eiwitten.

De meest gebruikte koolhydraatbronnen zijn:

 • Granen
 • Aardappels
 • Mais
 • Rijst
 • Soja
 • Erwten en andere groenten

Carnivoren kunnen maar een deel van de koolhydraten en suikers verbranden. Bevat hun voeding meer dan 10% koolhydraten dan blijft het merendeel lang in de bloedbaan rondgaan en wordt uiteindelijk omgezet in lichaamsvet. Koolhydraten geven geen vol gevoel en een hond gaat meer eten om een voldaan gevoel te krijgen (zoals een prooi zou doen). Dat kan een reden zijn waarom veel carnivoren altijd honger hebben, blijven eten en zelfs eten stelen! In de volgende merken zitten meer koolhydraten dan eiwitten en vetten samen:

 • Alle supermarktmerken zoals: Jumbo, Albert Heijn, Aldi etc.
 • Commerciële merken zoals: Whiskas, Kitekat, Felix, Purina, Pedigree, Beneful, Eukanuba, Royal Canin, Hills etc.

Bovenstaande merken gebruiken ook vaak toegevoegde suikers en geur/kleur/smaakstoffen om het voer appetijtelijker te maken. Veel dieren raken hierdoor hyperactief. Producenten zijn wel zo slim om geen percentage van het aantal koolhydraten dat bv. 100g brokken bevat te noteren op de zak. De ingrediëntenlijst begint altijd met het product dat het meeste in de brok zit, als hier een koolhydraatproduct staat zoals hierboven beschreven is het per definitie een slechte voeding. Op de foto’s hieronder is te zien dat granen en aardappel als eerste genoteerd staan, dat zit dat ingrediënt het meeste in de brokken.

Zie het eerste ingrediënt (Granen)
Zie het eerste ingrediënt (Aardappel)

 

Graanvrije brokken

Het goede nieuws is dat een paar merken zich aan het distantiëren zijn van de populaire graanRIJKE brok. Steeds meer merken hebben een graanVRIJE variant, maar helaas vervangen zij het graan door andere koolhydraatbronnen zoals aardappels, rijst en bieten.

 

Eiwitrijke brokken

Eiwitrijke brokken bevatten veel eiwitten en vetten afkomstig van een goede dierlijke bron en hebben zeer weinig koolhydraten (er is een klein percentage nodig die overeenkomt met de darminhoud van een natuurlijke prooi). Helaas zijn er niet veel producenten die een eiwitrijke, koolhydraatarme en glutenarme brok produceert die geen suikers en geur/kleur/smaakstoffen toevoegen. Welke brokken raad ik aan? De merken die bovenaan staan beveel ik het meeste aan.

Hond:

 • Orijen
 • Acana

Kat:

 • Power of Nature
  • Fee’s Favorite (1 dierlijke bron: kip)
  • Meadowland Mix (verschillende dierlijke bronnen)
 • Thrive
 • Wildcat

 

Jonge dieren

Mijns inziens is het beter om een kwalitatief goede brok te geven i.p.v. “junioren” voeding van de merken die we zojuist hebben gezien niet gezond te zijn. Let bij grote rassen puppy’s altijd op dat ze niet te hard groeien en ga regelmatig bij de dierenarts langs. In junioren voeding zit vaak meer energie dan de volwassen brok en een iets andere samenstelling van vitaminen/mineralen. Echter hebben ze dit in het ‘wild’ ook niet en is het beter goede kwaliteit te geven.

 

Kosten

Is een kwalitatief goede voeding (zoals de merken hierboven) duurder dan de zak bij de Jumbo of van Pedigree? Absoluut niet!

Deze merken lijken misschien duurder dan het voer dat verkrijgbaar is in de supermarkt, maar het ‘geheim’ zit in de kwaliteit van het voer. Carnivoren teren veel langer op eiwitrijke brokken, dan op brokken die bomvol koolhydraten zitten. Dus als van beide soorten voer 50g wordt gegeven heeft het dier voor een langere tijd een vullend/verzadigd gevoel van de eiwitrijke brokken. De reden hiervoor is dat koolhydraten minder vullen dan eiwitten en vetten doen. Het dier heeft dus minder eiwitrijke voeding nodig in vergelijking met de goedkope merken waardoor de brokken uiteindelijk even duur zijn als goedkope brokken.

Om een voorbeeld (met mijn katten) te geven, ik heb 2 volwassen Europese kortharen van ieder 4,5KG (kater) en 3,5KG (poes) die beide gecastreerd zijn. Ze krijgen onbeperkt brokken in voerpuzzels en snuffelwerkjes (vind deze hier). Met 1 zak van 15KG (Power of Nature) doe ik 6 maanden waardoor ik omgerekend €5 per kat per maand kwijt ben aan voeding.

 

Ideale hoeveelheid voer

Iedere dier is een individu en heeft een andere inname van calorieën nodig. Een grote Sint Bernard of Maine Coone heeft meer energie nodig om op gewicht te blijven dan een Labrador of een Europese Korthaar.

Dieren die lichamelijk niet actief zijn verbruiken minder dan actieve dieren. Hoe meer een dier beweegt hoe meer calorieën nodig zijn om op gewicht te blijven. Houd in eerste instantie aan wat er op de zak voer geadviseerd wordt, maar houdt zelf iedere maand het gewicht bij om te zien of uw huisdier tóch niet stiekem aankomt (of afvalt).

 

Snuffelmatten

Eten uit een bakje saai?

Dat klopt! Onze huisdieren vinden het leuk om

iets te vangen of hun neus achterna te gaan. Daarnaast is het heel onnatuurlijk om uit een bakje te eten. Om onze dieren te stimuleren kunt u gebruik maken van een hersenwerkje. Meer daarover leest u hier.

 

Wisselen van voeding

Wilt u graag wisselen van voeding en heeft uw huisdier verder geen lichamelijke- of gedragsproblemen? Dan kunt u gerust overschakelen naar een ander merk via een schema. Rustig veranderen is beter omdat de darmen van slag kunnen raken wanneer dit abrupt gebeurt.

 

Braken/diarree

Merkt u dat uw huisdier begint te braken of diarree krijgt nadat u met een andere voeding bent gestart? Probeer dan wat langer te mengen met het oude voer, het kan zijn dat het lichaam op de verandering van voeding reageert. Blijft het aanhouden? Ga dan altijd naar uw eigen dierenarts, er kan iets anders aan de hand zijn.

 

Schema:

WeekOud voerNieuw voer
175%25%
250%50%
325%75%
40%100%

 

Power of Nature is alleen te bestellen via onderstaande websites, deze verzenden ook naar Nederland.

 

Onder geen beding heb ik banden, contacten of financiële voordelen met de gegeven voermerken. Naar aanleiding van mijn universitaire thesis over dierenvoeding heb ik deze mening over dit merk gevormd.

Zodra een ander merk op de markt komt dat gelijk of beter is dan de merken die nu genoteerd staan zal dit document aangepast en indien nodig uitgebreid worden.

 

Meer informatie over honden- en kattenvoeding vindt u op www.voerwijzer.com.