Dierengedragsdeskundige Maastricht - Heerlen - Sittard

Verlatingsangst kat


Bij alle dieren kan er op een punt in het leven verlatingsangst ontstaan. Dit kan komen omdat het dier vaak alleen thuis is of geen maatje heeft. Helaas komt het dan ook regelmatig voor dat je als eigenaar weg bent, bv. naar het werk, boodschappen doen, sporten of met vrienden weg. Allemaal tijden dat het huisdier zich alleen moet zien te vermaken. Dit geldt voor alle huisdieren, ook bij de kat waar vaak van gedacht wordt dat dit een solitair levend dier is en het konijn die vaak alleen wordt gehouden.

Problemen die door verlatingsangst en verveling kunnen ontstaan zijn enorm, spullen in huis kapot maken, plassen en poepen in huis maar ook repetitief gedrag zoals:

 • Rondjes draaien
 • Op en neer blijven springen
 • Herhaaldelijk heen en weer bewegen
 • Overmatig likken: zich zodanig veel wassen dat (in de meeste gevallen) een kaal buikje optreedt
 • Overmatig en herhaaldelijk blaffen of miauwen
 • Over-eten
 • Het eten van, en zuigen aan stoffen zoals dekens en kussens
 • Sproeien op ongewenste plekken

 

In de meeste gevallen zijn bovenstaande gedragingen aangeleerd door het dier zelf omdat ze een manier moeten vinden om de dag door te komen. Denk daarbij dat ze dit gedrag zelden tot nooit laten zien wanneer iemand thuis is, een dier kan op het eerste ogenblik, wanneer je jouw huis verlaat rustig lijken, maar daarna met bovenstaande gedragingen beginnen. Om dit te controleren is het een goed idee om een camera of laptop met webcam neer te zetten zodat je kunt zien of jouw huisdier last heeft van eenzaamheid. Ook al zou jouw huisdier geen eenzaamheidssymptomen vertonen, dan nog zou zijn omgeving zo goed mogelijk verrijkt moeten worden om de mentale gezondheid uitstekend te houden.

 

Het beste voor alle soorten dieren is om regelmatig speeltjes te verwisselen zodat ze leuk blijven, maar ook:

 • Speel flink met jouw huisdier voordat je weggaat of ga een lekkere grote wandeling met de hond maken.
 • Geef interactieve speeltjes waar hij zich een lange tijd mee kan vermaken zoals een Kong of voerpuzzels.
 • Als je lange tijd weg bent, kijk dan voor een oppasser, hondenuitlaatservice of de buren die in de middag langs komt om een stuk te gaan wandelen en spelen.

Ik heb expres het “koop een ander dier erbij” idee weggelaten. Dit stellen namelijk niet alle dieren op prijs. Er moet heel goed over worden nagedacht omdat het een extra kostenpost is, waarbij ook een goede introductie nodig is die in sommige gevallen weken of zelfs maanden kan duren! Mijn advies is dan ook wanneer je een nieuw huisdier koopt (waarbij geen andere dieren aanwezig zijn in huis) altijd 2 dieren van hetzelfde soort te kopen (zeker bij konijnen, zet daar geen cavia bij want daar hebben ze beide niets aan omdat ze op andere manieren met elkaar communiceren).

 

Onthoud dat wanneer er sprake is van verlatingsangst bovenstaande tips niet voldoende zijn en gedragstherapie nodig is om dit aan te pakken. Neem hiervoor contact op met mij via het contact formulier.

Have any Question or Comment?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *