Dierengedragsdeskundige Maastricht - Heerlen - Sittard

Verhuizen, hoe kan mijn kat wennen?


Katten zijn gewoonte dieren en hechten veel waarde aan vastigheid, de ene heeft het wat minder dan de ander, maar veel katten kunnen al stress vertonen wanneer u de kamer een andere indeling geeft.
Een kat toont stress op verschillende manieren. Plassen (en poepen) op ongepaste plekken is het meest voorkomend. Wanneer ze dit bijvoorbeeld op uw bed doen is dit absoluut niet om u te pesten… Katten doen hun behoefte alleen op plekken waar ze zich veilig voelen, en vaak zullen ze een plek zoeken waar u uw geur goed aan afgeeft zoals een bed of bank. Hoe frustrerend het ook is, straf uw kat NOOIT! Dit heeft geen zin en uw kat zal alleen maar banger worden en daardoor nog meer uw persoonlijke eigendommen als kattenbak zal gaan gebruiken.

Deze vicieuze cirkel willen we niet starten en daarom zijn maatregelen nodig:

Bewaar alle spullen waar de geur van de kat aanzit, zoals bv. een krabpaal, dekens, kussen, mandjes en speeltjes. In het nieuwe huis zullen ze spullen ruiken die van hen zijn en dat stelt ze gerust. Als de krabpaal aan vernieuwing toe en wil u deze meteen weggooien tijdens de verhuizing is het beter om die een paar maanden na de verhuizing te doen.

 • In huis of pension?
  • Houd de kat zo lang mogelijk in het huis. Pas als u écht gaat verhuizen (grote spullen) dan is het fijn om de kat een rustige plek te geven bij kennissen, familie of pension. De reden hiervoor is omdat dit voor uw kat veel rustiger is, een vreemd huis is nog steeds stressvol, maar minder stressvol dan midden in een verhuizing wonen. Daarnaast is een ontsnappingspoging door binnen gehouden katten een grote mogelijkheid en die stress wil u zelf ook niet hebben.
 • Feliway
  • Voordat de katten thuiskomen is het een goed idee om een Feliway verdamper en spray te kopen bij de dierenarts of (online) dierenwinkel. In de verdamper en spray zitten feromonen. Feromonen zijn geurtjes die katten afgeven d.m.v. kopjes geven en krabben aan een krabpaal, deze geuren zorgen ervoor dat een kat weet dat dit zijn territorium is en dat hij zich hier op zijn gemak kan voelen. Het zorgt dus voor een prettigere gemoedstoestand. Feliway heeft deze feromonen nagemaakt zodat wij onze katten kunnen helpen zich fijner te voelen. Let wel op dat wanneer u deze producten gebruikt de ramen (en deuren) gesloten moeten blijven anders gaan de feromonen weer naar buiten en dan heeft het geen effect. Let ook op dat u de spray nooit op de kat zelf sprayt.
 • Valeriaanwortel
  • Naast de Feliway verdamper vinden katten ook veel rust in valeriaanwortel. Ze eten die vaak op en rollen zich er graag door heen. Dit kruid ervoor zorgt dat ze hun frustraties en stress loslaten. Laat de kat met rust wanneer u de valeriaan geeft het kan zijn dat door het loslaten van de stress een kat de energie op u richt wanneer u te dicht in de buurt bent.
   Houd ook de katten uit elkaars buurt wanneer u dit geeft, hierbij geldt ook dat zij agressief op elkaar kunnen reageren als ze te dicht bij elkaar zitten. Houd minimaal 3 meter afstand tussen de katten ontstaan (bv. 1 kat krijgt het op de bank en de ander in een mandje enz.)
 • Zylkene
  • Zylkene is een natuurlijk product dat ervoor zorgt dat een dier zich prettiger voelt en minder angstgevoelens heeft. Het werkt niet verslavend, niet slaapverwekkend en het is veilig om toe te dienen waar geen recept van de dierenarts voor nodig is. De dosering is 1 capsule per dag en kan over het nat voer worden heen gesprenkeld. Geef dit product bv. 1 maand voordat u gaat verhuizen en blijf het nog enkele maanden geven na de verhuizing als u een heel gevoelig katje heeft.
 • Kamer voor kamer introduceren
  • Houd de kat de eerste 2 dagen in 1 kamer (bv. de woonkamer) en breid daarna hun leefgebied per kamer uit. Geef een kat de tijd om te wennen aan zijn nieuwe onderkomen. Als u nog aan het verbouwen bent is het het beste om de kat in 1 kamer te houden en niet door de verbouwing heen te laten lopen.
 • Binnen houden
  • Katten die naar buiten mogen moeten in hun nieuwe huis ten minste 2 weken binnen blijven. Daarna is het beter om ze aan een tuigje naar buiten te laten en ze met jou samen te laten wennen. Het is vooral belangrijk dat hij zijn geuren achter laat zodat hij zijn weg terug kan vinden naar huis.
   Als u dichtbij uw oude woning verhuist laat de nieuwe bewoners en buren dan weten dat er een mogelijkheid is dat uw kat naar zijn oude huis kan teruglopen. Daarnaast is het goed om, wanneer u dit nog niet gedaan had, uw kat te chippen.

 

Weet u hoe u stresssignalen bij uw kat herkent? Kijk voor meer informatie op kattengedrag.

 

Onthoud, niet alle dieren zijn hetzelfde. Neem gerust contact met mij op als u specifieke vragen heeft over dit artikel.

Have any Question or Comment?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *