Dierengedragsdeskundige Maastricht - Heerlen - Sittard

De zin van spelen


 

Katten die veel buiten komen krijgen vanzelfsprekend veel beweging. Ze kunnen achter prooidieren aan waarmee ze hun jaag skills kunnen oefenen en verbeteren, iets dat voor een kat een natuurlijke behoefte is. Doordat buiten-katten de hele dag in de weer kunnen zijn met hun omgeving voorkomt dit verveling, maar helaas hebben katten die binnen worden gehouden dit niet. Het is daarom extra belangrijk om met deze dieren op een goede en uitdagende manier te spelen om verveling en vervelend gedrag te voorkomen.

Kleine speeltjes

Kleine speeltjes zoals muisjes en balletjes, zeker wanneer deze wat catnip (kattenkruid) bevatten, zijn altijd populair. Het is leuk om deze ineens op de grond te gooien zodat bij de kat het jaag instinct wordt geactiveerd.

Dozen

Welke kat houdt er niet van? Je hoeft maar een doos neer te zetten, groot of klein, en de kat zit erin. Altijd leuk om een doos van de supermarkt mee te nemen en deze in de woonkamer te zetten. Gegarandeerd speel plezier!

Zelfgemaakte speeltjes

Speeltjes hoeven niet duur te zijn! Een prop van aluminiumpapier of krantenpapier, wc rolletjes, rietjes, linten, haar elastieken, veters, bolletje wol, pingpongballetjes en stuiterballetjes zijn veel dingen die eigenaren altijd wel in huis hebben. Let uiteraard heel goed op dat niets wordt opgegeten! En pak deze spullen weg als uw kat klaar is met spelen.

Hengels

Mijn all-time favoriete speeltjes zijn de hengels die in vele maten, kleuren en vormen te koop zijn. Hengels zijn fijne speeltjes omdat de kat zijn natuurlijk instinct kan uiten zonder dat onze handen in de vuurlinie liggen van scherpe nagels en tanden. Voor extra speelplezier kunt u het uiteinde altijd met wat catnip inwrijven zodat het speeltje extra aantrekkelijk wordt.

Leuke hengels kunt u hier vinden.

Laserlampjes

Niet alle katten kunnen dit speeltje waarderen. Sommige katten zullen er niet op reageren, terwijl anderen zeer gefrustreerd kunnen raken. U kunt een gefrustreerde kat herkennen door het lampje na het spelen weer op te bergen, als de kat onrustig is en blijft zoeken naar het lichtpuntje is dit speeltje niet geschikt voor uw kat. Wat u kunt proberen is om het lichtje op een speeltje te richten zodat de kat een tastbaar ‘iets’ kan vangen. Vindt uw kat na het opbergen van het laserlampje weer meteen rust, dan is het een leuke toevoeging aan de dagelijkse speel-routine.

Automatische speeltjes

Een steeds populairder wordend speeltje zijn de automatische speeltjes die door batterijen worden aangedreven op willekeurige tijdstippen. Ideaal voor wanneer uw kat alleen thuis is! Frolicat heeft hele leuke automatische speeltjes die voor veel plezier zorgen! Ze hebben ook een automatische laser pointer, maar onthoud dat als uw kat gefrustreerd raakt tijdens of na het spel dit geen geschikt speeltje is voor uw kat!

Intelligentie speeltjes en voerpuzzels

Mijn katten, Hunkie en Amy krijgen alleen maar voer uit intelligentie voerbakjes ofwel voerpuzzels. Hierbij kunnen ze niet simpel hun brokjes uit een bakje pakken, maar moeten ze het voer manipuleren om het te kunnen eten. Dit doen ze door middel van hun pootjes. Op deze website staan ontzettend veel leuke voerpuzzels waar uw kat aan het werk wordt gezet. Als u een puzzel voor het eerst gebruikt is het goed om hier in het begin bij te blijven en uw kat op weg te helpen als hij of zij het niet helemaal snapt. Help uw kat dan ook als het niet helemaal lukt, doet u dit niet kan het zijn dat de puzzel niet leuk wordt gevonden en zelfs een frustratie punt kan worden omdat het eten niet lukt.

Waarom zou u een voerpuzzel voor uw kat willen?
Recentelijk is wetenschappelijk bewezen dat katten het leuker vinden om uit een voerpuzzel te eten dan uit een simpel bakje. Het manipuleren van het voer laat hen denken aan hun natuurlijke behoeftes die ze hebben wanneer ze een muis aan het vangen zijn.

Snuffelmatten

Alle dieren vinden het leuk om hun neus te gebruiken. Wij mensen zijn visueel ingesteld en gebruiken onze neus niet op de eerste plaats. Dieren doen dit wel, maar helaas vergeten wij dat omdat we visueel ingesteld zijn. Een snuffelmat stimuleert deze behoefte zonder dat uw kat daarvoor naar buiten hoeft, ideaal dus voor katten die alleen binnen gehouden worden. Er worden lekkere snoepjes in verstopt die ze door middel van hun neus moeten gaan zoeken in de mat. Maak het in het begin gemakkelijk door de snoepjes er bovenop te leggen en maak het steeds lastiger door de snoepjes er verder in te verstoppen.

Snuffelmatten kunt u hier kopen in verschillende kleuren!

 

Have any Question or Comment?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *