Dierengedragsdeskundige Maastricht - Heerlen - Sittard

Mijn hond kwispelt! “Dan moet hij wel blij zijn…”


 

Een vaak gehoorde opmerking is dat honden die kwispelen altijd ‘blij’ zouden zijn. Helaas is dit niet altijd waar. Honden gebruiken hun staart om veel meer te zeggen dan alleen ‘ik ben blij’. Het is afhankelijk van de snelheid van het zwaaien, welke kant de staart op wordt gezwaaid, de positie van de staart en de rest van de houding van het lichaam. Maar wat ook belangrijk is, is het ras van de hond. Rassen met een zeer kort staartje zoals Pugs bv. hebben zijn veel lastiger te lezen dan Golden Retrievers, en Husky’s met een krulstaart moeten ook weer anders ‘gelezen’ worden dan honden met een rechte staart. Onthoud wel dat het gebruiken van de staart deels genetisch bepaald is en deels aangeleerd gedrag. Om het gedrag van de hond te begrijpen moeten alle communicatie middelen van het dier bekeken en geïnterpreteerd worden.

Over het algemeen zijn honden die met een grote boog kwispelen, een soepele staart hebben tijdens het kwispelen en overwegend naar rechts kwispelen blije, relaxte honden. Wetenschappers hebben ontdekt dat honden enthousiast, overwegend naar rechts kwispelen als ze hun baasje zien en iets minder enthousiast naar rechts bij bijvoorbeeld kennissen.

Ook de positie van de staart tijdens het kwispelen zegt veel over de gemoedstoestand van de hond. Opnieuw is dit natuurlijk afhankelijk van het ras.

  • Een staart die stijf, rechtop omhoog staat kan vaak geïnterpreteerd worden als bedreigend en zelfverzekerd. Let hierbij heel goed op de andere communicatie middelen. Staren en omhoog staande haren kan betekenen dat de hond klaar is om in de aanval te gaan!
  • Een staart die recht met de ruggengraat wordt gehouden kan gezien worden als een hond die iets interessants ziet en zich focust of simpelweg niet weet of hij zich zeker of onzeker voelt.
  • Een lage staart duidt vaak op onzekerheid. Wordt de staart steeds lager of zelfs tussen de achterpoten gehouden, dat is dan een teken van angst, zeker met een gebolde rug.

Zoals hierboven beschreven staat zegt een staart heel veel over de gemoedstoestand van de hond, maar onthoud dat het deels aangeleerd gedrag is. Kijk daarbij naar de hele hond en de geluiden die hij er eventueel bij maakt.

 

 

Have any Question or Comment?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *