Dierengedragsdeskundige Maastricht - Heerlen - Sittard

Communicatie skills


Ieder dier heeft zijn eigen manier van communiceren, waar het bij de mens voornamelijk via spraak is, gaat het bij dieren meer om lichaamstaal, geuren en geluiden. Door goed naar de lichaamstaal van de hond te kijken kunnen we leren wanneer hij iets niet zo fijn of spannend vindt. Op die manier kunnen we daarmee ook agressief gedrag zoals grommen en bijten voorkomen, juist omdat we de eerste signalen van stress herkennen (en niet over die grens heen gaan). Als stress gedrag niet herkend wordt en daardoor genegeerd wordt zal de hond de volgende keer kiezen voor een duidelijker stress signaal (bv. weglopen). Elke keer dat die signalen genegeerd worden zal de hond iets anders en duidelijker gaan proberen totdat hij ‘in een keer’ gromt of bijt. Als we het zo zien lijkt het eigenlijk niet meer zo ‘ineens’ en de Ladder van Agressie laat heel goed zien waarom dat zo is.

De stresssignalen gaan van beneden (minst duidelijk) naar boven (meer duidelijk):

 

Zo zien we dat er heel wat stapjes aan vooraf gaan dat een hond zal bijten. Probeer alle kleine signalen op te pikken zodat het nooit zo ver hoeft te komen.

Andere stress signalen bij de hond:

 • Ogen
  – Kleine, strakke pupillen
  – Oogwit zichtbaar
 • Oren
  – Strak naar achteren
  – Plat
 • Staart
  Zie deze post over alle staart houdingen van de hond.

Natuurlijk moet het gedrag wel met een perspectief worden bekeken. Een hond die zijn lippen aan het likken is, omdat er een lekker voertje voor hem wordt gehouden, heeft zin in het snoepje (Pavlov!). Dit geldt ook voor de hond die op zijn rug gaat liggen om een uitgebreide belly-rub te mogen ontvangen.

Heeft u vragen over het gedrag van uw hond of twijfelt u ergens aan? Laat het mij dan weten en stuur een mail naar info@merelvandermullen.nl!

Have any Question or Comment?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *